Mobilya Fotoğrafı Çekimi


Nasıl Çalışıyoruz ?

Mobilya fotoğraflama işi temel olarak ürün fotoğraflama teknikleriyle oldukça benzerdir. Ancak mobilya oldukça büyük bir üründür ve genellikle birkaç parçadan oluşur. Ayrıca mobilyanın şeklinin, renk desen ve ebatlarının çevreyle uyumunu göstermek açısından birçok durumda kullanıldığı ortamdaymış gibi fotoğraflanması gerekir. Örneğin, bir oturma takımı çekeceksek ortamın ve aksesuarların da bir oturma odası gibi görünmesini isteriz. Hal böyleyken arka planın ve sahnenin tasarımı fotoğrafın kompozisyonunda büyük önem arzeder.

 

Sahneyi Tasarlamak Dikkat ve Emek İster...

Sahne tasarımı ciddi bir iştir. Oturma takımı örneğinden devam edersek, öncelikle stüdyo içerisinde bir oturma odası inşa etmemiz gerekir. Kadrajımıza göre odanın bir kısmını inşa etmek yeterlidir. Bunun için modüler sahne malzemelerine (Alçıpanlar, parkeler, modül duvarlar) ihtiyacımız olacaktır. Yine arkasından ışık verilen sahte pencereler ve bir oturma odasında kullanılan birçok aksesuar (saksı çiçekleri, duvar saatleri, lambalar) oldukça işimize yarayacaktır. Kullanılacak zeminin seçimi de oldukça önemlidir. Mobilyanın zemin üzerine düşen gölge ve yansımalarına dikkat edilmelidir.

Mobilyanın form ve detaylarını yeterince ışık altında vurgulayabileceğimiz sahne ışığı kurulumu ise çekimden hemen önce yapılmalıdır. Işık abartıdan uzak son derece homojen ve aydınlık olmalıdır.

 

Gerekirse Post Prodüksiyon Hayat Kurtarır...

Stüdyoda mekanı inşa edemeyeceğimiz durumlarda ise post prodüksiyona başvurulabilir. Yani çekilen fotoğrafın arka planında kalan bazı alanlar bilgisayarda dekupe edilerek mobilya sanal bir mekan içerisindeymiş gibi gösterilebilir. Bu yöntem bilgisayarda uzmanlık derecesinde post prodüksiyon bilgisi gerektirir. Doğru açıda, ışıkta ve perspektifte sanal bir mekan hazırlanarak fotoğrafladığımız mobilya görseli o ortama fotomontaj teknikleri ile adapte edilebilir. Mobilya fotoğrafçılığı profesyonel fotoğraf alanlarından biridir.